Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) συνδιοργάνωσαν το «11ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές – ICTR2023» με κεντρικό θέμα: «Καθαρές και Προσβάσιμες σε όλους Πολυτροπικές Μεταφορές» από τις 20 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ξενοδοχείο Galaxy Hotel στο Ηράκλειο Κρήτης – https://www.ictr.gr.
ICTR 2023 – Ηράκλειο Κρήτης
Το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο αποτελεί εδώ και 22 έτη θεσμό στην έρευνα στον τομέα των μεταφορών και απευθύνεται στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών.
Το Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Δήμου Ηρακλείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Ηρακλείου και ο κ. Γεώργιος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.
Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου, κ. Γεώργιος Σισαμάκης
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα (workshop) σχετικά με το έργο «Smart Public Transport Initiatives for Climate-Neutral Cities in Europe” (SPINE). Από το Δήμο Ηρακλείου συμμετείχε η Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής κα. Ζαχαρένια (Ρένια) Δρόσου, ο Προϊστάμενος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος. Παναγιώτης Τσακμόπουλος και στελέχη της υπηρεσίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των εταιρειών Aimsun και MobyΧ.
Στην ομιλία της η κα. Δρόσου παρουσίασε τη στρατηγική του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου καθώς και προγράμματα που υλοποιούνται από το Δήμο Ηρακλείου και τα οποία συνεισφέρουν στις Καθαρές και Προσβάσιμες σε όλους Πολυτροπικές Μεταφορές.
Η Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και
Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου, κα Ρένια Δρόσου
Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί στρατηγικό εταίρο στο SPINE και θα συμμετάσχει στην υλοποίηση καινοτόμων λύσεων κινητικότητας για την πόλη του Ηρακλείου. Το έργο υλοποιείται από την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου μέσω του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του. Το εργαστήριο ήταν ανοιχτό στο κοινό και πλήθος συμμετεχόντων παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά. Στόχος του εργαστηρίου ήταν η προώθηση των δράσεων του SPINE, η ανάλυση των δράσεων στην πόλη του Ηρακλείου και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων για την υλοποίηση των ενεργειών του έργου.
Συνεργαζόμενοι φορείς στο έργο SPINE περιλαμβάνουν τον Δήμο Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Aimsun και η MobyΧ
Μερικά λόγια για το SPINE
Το έργο SPINE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του HORIZON Europe και έχει διάρκεια 4 έτη με έναρξη τον Ιανουάριο του 2023. Το έργο έχει στόχο να συμβάλλει στην επίτευξη Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων με την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων κινητικότητας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενσωμάτωση και σύνδεση των συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας με νέες υπηρεσίες κινητικότητας, συστήματα κοινής χρήσης, και υπηρεσίες μικροκινητικότητας.
Στο πρόγραμμα του SPINE θα βοηθήσουν με την συμβολή τους τα ζωντανά εργαστήρια (living labs) σε 11 πόλεις που συμμετέχουν στην εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και στη συνδημιουργία, ανάπτυξη, και υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων κινητικότητας.
Οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο SPINE